DUSKO POPOV SI PEARL HARBOR!

In jos

DUSKO POPOV SI PEARL HARBOR!

Mesaj  RADU la data de Mar Ian 12, 2010 4:56 pm

DE CE "POLITICUL", DE CELE MAI MULTE ORI, NU TINE CONT DE INFORMATIILE FURNIZATE DE OFITERII DE INFORMATII ?!

Pentru ca informatia culeasa si transmisa de agentul secret sa fie valorificata este insa necesar ca factorul de decizie sa-i accepte credibilitatea si sa o ia, deci, in consideratie, in calculele si planurile sale.

Memoriile lui Dusko Popov ofera un exemplu concludent de nevalorificare a unei informatii pretioase: relatarea sa despre chestionarul german privind Pearl Harbor, chestionar referitor la datele necesare atacului japonez ce avea sa fie executat la 7 decembrie 1941, este reala.

In recenta biografie a generalului William J. Donovan, fondatorul Oficiului de Servicii Strategice (OSS), Anthony Cave Brown confirma relatarea lui Dusko Popov, care releva grava responsabilitate a lui J. Edgar Hoover, seful Biroului Federal de Investigatii (FBI) in ratarea marii ocazii de a "patrunde" in pregatirile japoneze de atac asupra Pearl Harborului.

Cazul lui Dusko Popov nu este singular.

Despre Planul "Barbarossa" - agresiunea hitlerista impotriva Uniunii Sovietice - I.V. Stalin a primit un adevarat torent de date din partea propriilor servicii de informatii, ca si din partea puterilor aliate occidentale.

La 21 iunie 1941 - deci in ajunul atacului Wehrmachtului -, L.P. Beria cerea rechemarea si sanctionarea ambasadorului sovietic la Berlin, Dekazonov, care informase ca a doua zi va incepe atacul hitlerist impotriva Uniunii Sovietice (informatie confirmata si de atasatul militar, general maior V. Tupikov, pe care L.P. Beria, printr-un joc de cuvinte - "tupo" inseamna in lb. rusa "stupid" - il califica drept prost).

Conducerea hitlerista nu a evaluat corect informatiile transmise de Elyesa Bazna ("Cicero"), valetul ambasadorului britanic in Turcia, Sir Hugh Knatchbull Hugessen.

Cand, pe baza datelor obtinute de "Cicero", Ludwig Moyzisch, atasatul comercial al ambasadei germane la Ankara si colaborator "S.D." (Serviciu de Siguranta), subordonat lui Ernst Kaltenbrunner si Walter Schellenberg, a comunicat in martie 1944 ca "Overlord" este numele de cod al debarcarii aliate in Franta si ca ea va avea loc la o data apropiata, Berlinul a raspuns: "Posibil, dar putin probabil".
"Ultima informatie firnizata de Cicero - cea mai importanta - a fost primita cu acelasi dispret ca toate celelalte".
avatar
RADU
Admin

Mesaje : 46
Data de înscriere : 17/11/2009
Localizare : Bucuresti

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: DUSKO POPOV SI PEARL HARBOR!

Mesaj  SH4 la data de Vin Ian 22, 2010 10:06 am

Am citit cartea domniei sale. M-a impresionat. De cele mai multe ori, munca ofiterilor de informatii este neluata in seama. Ma intreb asa cum multi altii se intreaba: De ce oare ?
Oare ar trebui militarul sa se implice si in procesul politic ? Nu stiu. Poate.
In sistemul militar, pe langa derapajele unora, inca mai poti gasi disciplina. Acest obicei nu va muri niciodata. Daca disciplina din sistemul militar ar fi prezenta si in sistemul politic atunci, probabil, am avea oameni responsabili care si-ar lua in serios rolul.
Ma intreb cate alte rapoarte, in conflictul actual al "razboiului contra terorii", nu sunt luate in seama deoarece oamenii politici au hotarat altfel. Sper ca sistemul militar sa redevina unul performant si eficient. Poate nucleul ne aude si pe noi. study

SH4

Mesaje : 2
Data de înscriere : 20/01/2010

Vezi profilul utilizatorului http://www.mapn.ro/dgi/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum