Nucleul
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

O scurta prezentare a domeniului-intelligence

In jos

O scurta prezentare a domeniului-intelligence Empty O scurta prezentare a domeniului-intelligence

Mesaj  Ronin Joi Ian 12, 2012 2:18 am





„Spionii trebuie sa fie inteligenti, foarte bine pregatiti profesional si cu o vasta cultura, buni organizatori, cu o memorie foarte buna, sa retina, daca este posibil, tot ce vad sau aud, fara sa noteze, sa fie dotati cu mult spirit de discernamant, modesti si retinuti, sa stie sa pastreze secretul operatiunilor, sa se descurce in orice imprejurare, sa stie sa actioneze de asa maniera incat sa-si indeplineasca toate sarcinile, oricat de dificile ar fi, fara a lasa nici un fel de urme, sa nu poata fi descoperiti vreodata”- Allen Dulles „The craft of intelligence”

”…Un ofițer de informații este un specialist care, mai presus de toate, este dedicat patriei, credincios datoriei sale constituționale, excelent antrenat și care a dezvoltat abilitatea de a gândi ca un profesionist. Este pregătit din punct de vedere psihologic să desfășoare misiuni specifice în orice regiune și în orice situație. În GRU lucrează în acest moment specialiști calificați care vorbesc fluent două sau trei limbi străine…” (Valentin Korabelnikov, fost șef al GRU,2006 )
***
Sub aspectul principalelor domenii de activitate, care fac obiectul spionajului, se deosebesc trei mari categorii: spionaj militar, spionaj politic si spionaj economic.

Rolul informatiilor la nivel politico-militar si militar este deosebit de important, deoarece informatiile reprezinta acel mod de avertizare rapida privind amenintarile ori pericolele, de orice natura, ce se abat asupra Romaniei. In acelasi timp, informatiile au rolul de a pune in tema decindetii politici si militari ai statului asupra riscurilor si amenintarilor existente in lume, in anumite momente de referinta, cu impact direct sau indirect asupra securitatii nationale.
Altfel spus, spionajul militar, urmareste obtinerea de informatii ce se refera la potentialul de aparare al unei tari si, mai ales, la fortele sale armate: dotare, nivel de pregatire, efective, sistemul de aparare, planuri de mobilizare, depozite, etc. In sfera spionajului militar intra si culegerea de date despre capacitatea uzinelor care pot lucra pentru nevoile razboiului, productia unor materiale strategice, caile si mijloacele de transport, etc.
Spionajul politic, isi propune cunoasterea problemelor, care fac obiectul afacerilor interne si externe ale unei tari, avand o arie de obiectivitate destul de flexibila, dupa cum ne-o prezinta insasi istoria acestuia. Spre deosebire de spionajul militar si economic, unui agent care practica spionajul politic i se cere o cunoastere amanuntita a vietii politice din tara respectiva mergand pana la detalii privind viata personala a unor politicieni si oameni din posturi de conducere.
Prin spionajul economic, in general, se intelege fapta persoanei care, fie in baza functiei pe care o are intr-o intreprindere, fie in urma unei actiuni clandestine, obtine informatii economice secrete, stiind ca aduce vatamarea unui important interes public sau privat; tradeaza, direct sau indirect, un secret economic, cu scopul de a-l trada, direct sau indirect, in strainatate sau altei firme, sau sa-l intrebuinteze intr-o intreprindere proprie sau straina; confectioneaza, sustrage, isi procura, pastreaza, copiaza, deseneaza sau fotografiaza, in acelasi scop, un plan, o schita, o mostra, un model sau o copie a unei organizari ori a unui obiect care formeaza un secret economic sau da altuia un plan, o schita, o mostra, un model, o fotografie, o copie, o scriere, care alcatuiesc secrete economice sau din care se poate intrevedea un asemenea secret.
In prezent se constata o diversificare a spionajului economic, in functie de scopurile propuse: stiintific, industrial si comercial. Toate aceste subimpartiri apartin aceluiasi domeniu- spionajul economic:
Spionajul stiintific se preocupa de furtul ideilor, unor savanti, cercetatori , etc.
Spionajul industrial urmareste, in genere, capturarea inventiilor si descoperirilor tehnice, aplicate sau cu posibilitati de a fi aplicate in industrie. Adeseori frontul pe care actioneaza agentii secreti ai acestui fel de spionaj se suprapune in anumite cazuri cu spionajul militar sau politic.
Spionajul comercial si financiar, prin metodele folosite, are drept scop inlaturarea concurentului de pe piata economica. Agentii unui asemenea tip de spionaj urmaresc aflarea conditiilor in care s-a produs o anumita marfa, publicitatea care va fi facuta, pretul de vanzare, pentru ca la randul sau, concurentul sa ofere conditii mai avantajoase si astfel sa obtina intaietate.
*
Pe langa toate aceste mari categorii si subcategorii, mai exista o categorie speciala, despre care nu se discuta sau care nu se gaseste in toate materialele de specialitate- si anume: spionajul sub paravan religios. Acest tip de spionaj le cuprinde pe toate celelalte, deoarece, cei care se incadreaza in aceasta categorie, practica spionaj total, astfel ca orice este secret, din orice domeniu- trebuie sa ajunga la cunostiinta spionilor in sutana.
Acesti oameni religiosi, care pretind ca-L iubesc pe Dumnezeu, vor recurge la crima, vor incita la revolutii si razboaie daca este in sprijinul cauzei lor, de regula folosesc alte paravane pentru a-si ascunde adevarata lor identitate. Sunt sireti, inteligenti, politicieni religiosi slefuiti care traiesc in lumea secretelor, a intrigii si a falsei sfintenii. Acestia sunt de fapt cei mai periculosi oameni, mai ales cand sunt organizati si au o autoritate. Scopul lor suprem este de a detine puterea politica universala dar si de a creea din Biserica, o putere peste toate puterile- pentru asta, au nevoie de toate secretele lumii, toate mecanismele militare, politice si financiare, prin care sa isi atinga scopul. Problema este, ca scopul lor, este aproape dus la bun sfarsit, ceea ce si-au propus, este aproape indeplinit. Ei poarta multe nume, cel mai reprezentativ, este Ordinul Iezuitilor.
*

Trecem acum de la aceasta succinta descriere a categoriilor ce compun totalitatea ariei de interes pentru activitatea culegerii de informatii la descrierea notiunii de informatie, a modului in care aceasta este culeasa, pana la momentul cand ajunge la factorii de decizie-practic tot drumul pe care trebuie sa il parcurga informatia.

Conceptul de informatie:
Intr-o informatie se aduna multe fapte de interes care trebuie puse intr-o anumita ordine din punct de vedere logic. Ea trebuie sa redea imaginea cat mai adevarata si completa a faptelor si a fenomenelor.
Utilitatea unei informatii depinde de gradul in care ea ajuta factorii de decizie, dar si de precizia si de caracterul sau complet. In activitatea de informatii, timpul joaca un rol primordial. Oportunitatea informatiei, influenteaza negativ utilitatea ei, daca ea nu a fost transmisa la timp.
Alte caracteristici pe langa utilitate si oportunitate, ar fii: varsta informatiei (intervalul de timp scurs intre momentul in care a fost obtinuta si momentul in care factorul decizional ia o decizie pe baza ei); frecventa informatiei(viteza cu care parcurge nivelele: operational-informational-decizional); fiabilitatea informatiei(capacitatea de nealterare a informatiei, pe parcursul drumului sau pana la factorul de decizie, dar si in momentul de decizie).
Exista mai multe tipuri de informatie. Cele mai importante sunt:
- Informatiile politice(politica externa nationala, dar si interna a statului, partide politice, grupuri de presiune, sistemul electoral,etc)
- Informatiile din domeniul militar(nivelul de pregatire a personalului, marimea fortelor armate, capacitatea si starea lor de operativitate, performantele, tehnicile, acorduri militare cu alte state,strategia de actiune etc)
- Informatiile tehnico-stiintifice(dezvoltarea tehnica din sectorul civil si militar al unui stat, tehnologiile sau ,,cuceriri” facute in anumite sectoare vitale ale cerceetarii, strategii de dezvoltare a armamentelor, folosirea sistemelor computerizate, etc)
- Informatiile din domeniul social(populatia, efectivele apte de razboi si munca, relatiile de grup din cadrul unei natiuni si modul in care acestea influenteaza politica interna, sau/si chiar externa a statului, probleme legate de minoritati, etc)
- Informatiile cu caracter economic(capacitatea economiei si gradul ei de dezvoltare, importurile si exporturile, politica fiscala si monetara cu implicatii asupra capacitatii de aparare a statului)
- Informatiile biografice: date de interes despre personalitatile politice, militare si civile;
- Informatiile privind transportul si telecomunicatiile: transporturi de toate felurile, telecomunicatii;
- Informatiile referitoare la mediul inconjurator(sunt cerute pentru luarea decizilor cu privire la planificarea actiunilor militare si pentru sprijinul actiunilor de cercetare).

Toate aceste informatii, ajung la stadiul de a fii analizate(procesul de transformare a informatiei), iar rezultatul sau ,,produsul informational”, poate lua forma unor scurte memorandumuri, rapoarte oficiale amanuntite, expuneri si alte mijloace de prezentare a informatiilor.

Analiza tehnica- transforma datele foarte specializate, total sau aproape de neinteles pentru oricine altcineva doar de catre specialisti din domeniu- in date care pot fi folosite si de alti analisti din domeniul informatiilor.
Criptoanaliza- se refera la rezolvarea sau ,,spargerea” codurilor si cifrurilor inamice, permitandu-le astfel analistilor sa aduca mesajul criptat la forma sa initiala, cu inteles.
Interpretarea foto- de multe ori fotografia este mai apreciata decat simple vorbe- in anumite cazuri.
Analiza telemetrica- telemetria reprezinta transmiterea radio a unor informatii de la un vehicul-test catre o statie de la sol. Pe baza acestor informatii, inginerii folosesc informatiile pentru a cunoaste si evalua performantele vehiculului, iar in caz de esec, cauzele care au dus la esec.

In general aceste ultime tipuri de analize, se folosesc pentru ca rezultatele acestei muncii sa serveasca drept sursa pentru alti analisti din diferite domenii.

O functie importanta si frecventa a serviciilor de informatii este reprezentata de ansamblarea si intretinerea bazelor mari de date- ce cuprinde o mare cantitate de informatii relevante despre toate tarile unde ar putea avea loc o activitate militara. Desii este necesar sa se stie, care dintre acceste informatii sunt importante si care sunt mai putin importante. Un alt gen de baza de date, ar fii aceea care contine documente biografice(referiri din ziare legate de partide, oficiali ai guvernelor, calatoriile lor, relatiile lor, pozitiile lor, calatoriile, modul cum au fost promovati), care pot ajuta, de exemplu, la o analiza legata despre relatiilor lor cu anumiti oficiali, sau aflarea adevarului din luptele interne din partide, etc.

Sursele de informatii si metodologia culegerii informatiilor:

Pentru obtinerea informatiilor necesare factorilor de decizie politico-militara, se folosesc cinci discipline de culegere a informatiilor: HUMINT, SIGINT, IMINT, MASINT si OSINT.

1) HUMINT- disciplina de culegere a informatiilor, in care omul este atat culegator, cat si platforma de culegere- la care se face referire ca spionaj.
Exista doua tipuri de culegere a informatiilor HUMINT, si anume:
-din surse deschide, legale (open source information-OSINF)
-din surse clandestine (ilegale)
2) SIGINT- informatii derivate prin interceptarea si exploatarea emisiunilor electromagnetice straine, petru procesul informativ. Cuprinde: COMINT, ELINT si FISINT.
COMINT- informatii derivate prin interceptarea comunicatiilor straine, prin alte mijloace decat cea intentionata a emitatorilor. Nu presupune monitorizarea mass-media sau interceptarea comunicatiilor pe timpul investigatiilor contrainformative. COMINT include spectrul de analiza al traficului pe campul de lupta, de criptoanaliza si constatari directionate.
ELINT- informatii derivate din radiatii electromagnetice straine, altele decat detonatiile atomice sau sursele radioactive.
FISINF-informatii derivate din parametrii echipamentelor si ai sistemelor de control, precum telemetre, faruri, legaturi de comanda.
3) IMINT- produse de interpretare a imaginilor si a fotografiilor pentru uzul informativ. Reprezentari de obiecte reproduse electronic sau prin mijloace optice si filme, dispozitive electronice de afisare, alte mijloace folosite pentru scopuri informative.
4) MASINT- informatii stiintifice si tehnice obtinute prin analiza calitativa a informatiilor si a datelor derivate din senzorii tehnici specifici, in scopul identificarii si al masurarii oricarei trasaturi asociate cu sursa (emitator sau transmitator). Cuprinde informatii acustice, radar, laser, seismice, de flux, de debit.
5) OSINT- proces care presupune selectie, analiza si procesare atenta a materialelor informative provenite din surse deschise. Se desfasoara de catre sectorul privat in combinatie cu expertiza efectuata de specialisti, cu mijloace tehnice adecvate.


Culegerea informatiilor din surse umane:

Culegerea informatiilor din surse umane, sau spionajul, reprezinta primul lucru la care se gandeste cineva cand vine vorba de „serviciile de informatii”.
In mod obisnuit, sunt implicate persoane cu doua roluri diferite:
Un ofiter de informatii, angajat al serviciului de informatii, si o sursa(informator/colaborator), care ii furnizeaza ofiterului date pentru a fi trimise conducerii serviciului de informatii. Ofiterul de informatii sau „intermediarul” pastreaza legatura cu sursa, transmite instructiunile primite de la superiori, asigura resursele necesare(precum echipamente de copiere si comunicatii) si, in general, incearca sa asigure continuitatea fluxului de informatii.

Culegerea informatiilor din surse TEHNICE:

Culegerea informatiilor din surse tehnice se refera la un set de metode prin care informatiile sunt culese folosind mai degraba tehnologia avansata decat agenti umani. Limitate in ultima instanta numai de ingeniozitatea umana si de legile fizicii, aceste tehnici presupun fotografierea de la marea distanta si interceptarea unor unde electromagnetice, desi sunt exploatate si alte mecanisme(de exemplu, semnale acustice).

Culegerea informatilor din surse deschise:

Sursele deschise pot fi impartite in trei categorii:
-Surse primare: sunt cele care implica contactul direct cu persoane, dintre care cele mai relevante sunt urmatoarele: oficiali guvernamentali, angajati ai laboratoarelor si ai institutelor de cercetare stiintifica, pe langa acestea, informarea realizata de diplomati si atasati militari, prin rapoartele pe care le prezinta acestia, cu privire la evenimentele din tarile in care acestia au posturile, se incadreaza de asemenea in categoria surse deschise, chiar daca este un amestec de humint cu surse deschise.
Alte surse umane primare deschise, ar mai fii, pe langa acesti diplomati si atasati militari, inspectorii care in urma unor tratate militare, merg in anumite tari, pentru a vedea daca acestea respecta termenii Tratatului. Inspectorii au un acces mai mare la informatie, decat atasatii militari si alti vizitatori.
In mod asemanator, oamenii de afaceri, savantii si alte persoane care calatoresc pot afla informatii in tarile pe care le viziteaza.
-Sursele secundare: constau in literatura publicata in forma electronica sau pe Internet, incluzand ziare, reviste, transcrieri ale programelor radio si TV, ziare academice, documente guvernamentale. Desii sunt mai usor de contactat si mai ieftine decat sursele primare, datele si informatiile continute sunt de valoare mai mica si uneori depasite.
-Sursele tehnice: constau din imagini obtinute de satelitii comerciali. Intereseaza in primul rand cele referitoare la armele de nimicire in masa.
(...)
Autor: Ema Stefanescu alias Criss Crysie, facebook

Cititi mai mult aici: https://www.facebook.com/profile.php?id=100001483008209#!/notes/criss-crysie/o-scurta-prezentare-a-domeniului-intelligence/234627756596656

Sursa: Criss Crysie Facebook- nota
http://www.wikileaks-forum.com/index.php/topic,5885.0.html

Ronin

Mesaje : 14
Data de înscriere : 20/01/2010

http://ordinulnegru.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum